Extra säkerhet för utsatta grupper

Apple introducerar nytt säkerhetsläge i Ios 16

Nytt säkerhetsläge har utvecklats för särskilt utsatta personer.

Publicerad Uppdaterad

Apple meddelar att det kommer att introduceras ett nytt säkerhetsläge i de kommande Ios 16, Ipad OS 16, och mac OS Ventura. Enligt Apple har den nya säkerhetsfunktionen utvecklats för den ”väldigt lilla gruppen” användare som riskerar att drabbas av vad företaget kallar ”mycket riktade cyberattacker” från företag som utvecklar statssponsrade spionprogram. Här nämner man bland annat journalister, aktivister och myndighetsanställda som utsatta riskgrupper.

Funktionen är aktiverad i den nyligen släppta tredje betaversionen av de tre operativsystemen, men kommer dock att finnas tillgänglig för alla användare när operativsystem släpps senare i år.

Det nya säkerhetsläget är avstängt som standard men kommer att kunna aktiveras via enheterna säkerhetsinställningar och kan aktiveras och stängas när som helst, men det kommer att krävas en omstart av enheten vid varje ändring.

Enligt Apple kommer säkerhetsläget att erbjuda en extrem nivå av säkerhet genom att kraftigt begränsa eller helt stänga av en rad olika funktioner och appar, samt blockera webbplatser. Det inkluderar sådant som att Meddelande-appen kommer att blockera allt annat än bilder, Facetime kommer att blockera alla inkommande samtal från personer som du inte har pratat med tidigare, delade album plockas bort från Bilder-appen.

Enligt Apple kommer man att fortsätta att lägga till nya skydd i lockdown-läget framöver. Man har även lanserat det man kallar Security Bounty program som belönar personer som hittar fel och brister i lockdown så att man kan förbättra säkerheten, där det maximala beloppet är två miljoner dollar.