Konkurrenslagstiftning

Apple kan komma att stämmas av det amerikanska justitiedepartementet

Apple gick förhållandevis helskinnade ur den senaste rundan mot Epic Games, men nu verkar de ha föer inkommande problem i form av en intensifierad utredning från det amerikanska justitiedepartementet.

Publicerad Uppdaterad

Efter besluten i rättegången mellan Epic Games och Apple där det mesta gick Apples väg verkar det nu som om de kan ha nya problem på väg in. Enligt publikationen The Information har det amerikanska justitiedepartementets undersökningar av Apple intensifierats över sommaren och källor till dem menar att undersökningen sannolikt kommer att resultera i en konkurrensrelaterad stämning. Justitiedepartementets utredning har pågått sedan 2019 och sedan försommaren har de vänt sig till båda Apple, deras kunder och konkurrenter för att utöka och intensifiera sin utredning. 

En sådan här utredning kan ta många år innan den leder till ett beslut om stämning eller inte. Ännu så länge har utredningen mot Apple inte tagit sig så långt. Men personer med insyn menar alltså att det med stor sannolikhet kommer att hamna där, att man väljer att stämma Apple alltså. 

Justitiedepartementet menar att man funnit allvarliga problem med hur Apple agerar. 

Utfallet mellan Epic Games och Apple, där Apple inte ansågs ha ett monopol, ska inte påverka ett kommande beslut. Utöver utredningen av det amerikanska justitiedepartementet utreds Apple även i Europa efter att Spotify lämnat in ett klagomål angående Apple Music. 

Källa