Annons

Uppgifter

"Apple köper Shazam"

Enligt uppgifter från källor till Bloomberg News så ska Apple stå i begrepp att köpa musikidentifierings-tjänsten Shazam till ett pris på motsvarande 3,8 miljarder kronor. Affären förväntas offentliggöras under dagen.

Publicerad Uppdaterad

Det är lite av en skräll om prisuppgiften som cirkulerar verkligen stämmer. 3,8 miljarder är nämligen mindre än hälften av vad Shazam värderades till vid den senaste finansieringsrundan. Det är även oklart vad Apples syfte med köpet är, men förmodligen vill man bygga in funktionaliteten direkt i Ios eller åtminstone i sin streamingtjänst Apple Music. Shazam är den i särklass mest populära musikidentifierings-tjänsten och lanserades redan 1999. För den som mot all förmodan inte kände till det, så medger Shazam att man fångar upp musik i omgivningen och får den matchad mot en enorm databas med vågformer. På så vis kan man enkelt identifiera musik man hör på klubbar och diskotek, på radion eller kanske i en butik. 

Ännu ingen vinst

Men även om Shazam varit framgångsrikt om man ser till antalet användare, och trots att man funnits sedan snart 19 år, så har bolaget fortfarande inte lyckats göra någon vinst. Shazam har utvecklat en rad nya funktioner genom åren, bland annat möjligheten att följa kändisar och se vad de ”shazamar” för musik. Dessutom har man integrerat kopplingar till flera andra tjänster på plattformen. Om musiken man identifierat finns hos Apple Music eller Spotify så får man en direktlänk till den aktuella låten med resultatet. Vad som blir kvar av den utökade funktionaliteten om Apple köper Shazam återstår förstås att se. 

Källa