Annons

Förbättringar särskilt för äldre Iphones

Apple lanserar Ios12 - här är alla de viktiga nyheterna

Nya funktioner och fokus på bättre prestanda.

Publicerad Uppdaterad

När Apple nu presenterar nya versionen av Ios börjar man med att tala om några av de nya funktioner som sett sitt ljus i form av en gratis uppdatering till de som redan har en Iphone. Dit räknas bland annat själva Appstore, men även Imessage och möjligheten att sortera appar i mappar.

Bättre prestanda särskilt i äldre Iphones

Fokus för Ios 12 är att förbättra prestandan och göra att allt ska fungera snabbare, appar starta snabbare, tangentbordet komma fram snabbare. Stödet för Ios 12 är detsamma som för Ios 11, vilket innebär att Iphone 5S och senare kommer att kunna uppgraderas till det nya operativsystemet. Apple meddelar också att de särskilt fokuserat på att göra de äldsta modellerna snabbare.

Augented reality tar nästa steg

Utöver prestanda levererar även Apple ett förbättrat sätt för att låta utvecklare och designers leverera Augmented Reality-objekt till Ios. Ett möjligt användningsområde är till exempel att få se produkter du vill köpa och se dem i naturlig storlek i rummet där du befinner dig.

Kopplat till AR lanserar Apple appen Measure. Avstånd och position är ju viktiga faktorer för AR och genom att peka och klicka och då få upp centimetermått på fysiska objekt du ser i kamerans sökare.

Apple uppdaterar också sitt AR Kit som integrerar AR i systemet för utvecklare. Det här gör det enklare för utvecklare att skapa AR-miljöer där användare, upp till fyra vänner, kan uppleva samma miljöer trots att de använder flera olika Ios-enheter och AR Kit får även förbättrad objektigenkänning. 

Foto-appen gör det enklare att hitta

Sökfunktionen i Foto-appen gör att du kan hitta bilder på till exempel blommor, hunder eller andra objekt och personer. Med Ios 12 föreslår appen sökfraser redan innan du börjar skriva. En ny flik i appen kallad “För dig” föreslår bilder du kanske är särskilt intresserad av. Här samlas dina minnen, appen gräver fram bilder tagna på samma dag för flera år sedan. 

Även Siri får fler möjligheter

Med hjälp av kopplingar till många tredjepartsappar ska den röststyrda assistenten Siri bli smartare. Apputvecklare som har en app kan tilldela Siri en fras och koppla en funktion till den frasen när du säger den. Shortcuts heter funktionen för apputvecklare, men med hjälp av nya appen Shortcuts ska även användare få samma möjligheter. Det liknar appen IFTTT och låter dig som användare skapa flöden som Siri sedan utför. Utöver röststyrningen kan Siri även lära sig dina vanor och till exempel låta dig beställa din vanliga kaffebeställning på din vanliga fik redan på väg dit med deras app.

Genom att till exempel säga “nu åker jag hem” kan Siri se till att du får vägbeskrivningar och trafikrapport för hemresan, börjar spela din favoritmusik för resan, sätter termostaten hemma till rätt temperatur och skickar ett meddelande till familjen så de vet att du är på väg.

Uppdaterade appar

Nyheter som är Apples egen app som samlar nyheter har fått en uppdatering och den integrerade appen Aktier i Ios uppdateras även den för att inkludera finansnyheter och för att ge dig mer historiska fakta om de aktier du är intresserad av. Röstinspelningar får liksom Aktie-appen uppdateringar och båda de apparna kommer nu även till IPad efter att tidigare bara ha funnits till Iphone. Sist men inte minst får Ibooks både ett uppdaterat utseende och namn, det heter nu Apple Books samlar både e-böcker och ljudböcker.

Begränsning av ditt mobilanvändande

För den som så önskar låter Ios 12 dig få lite mer kontroll över ditt mobilanvändande. Screen Time räknar vilka av dina appar du spenderar mest tid med, vilka som skickar mest appaviseringar och så vidare. Som förälder kan du ha kontroll och få information så att du om du så önskar begränsa barnens mobilanvändande. Stör ej är dessutom en utökad funktion som låter dig slippa bli störd, till exempel när du sover. Vaknar du mitt i natten kan du få en anpassad vy så du bara ser klockan och inte blir direkt överöst av tiotals appaviseringar. När du sedan vaknar får du en vänlig hälsning “God morgon” samt dagens väder och väljer sedan själv när du vill ta tag i alla inkomna appaviseringar. Inkomna appaviseringar kan sedan hanteras grupperade så väl efter app som i olika kategorier oavsett app. Stör ej-funktionen kan du automatiskt få avstängd efter ett visst klockslag, när ditt nuvarande möte i kalendern slutar eller när du lämnar den plats du befinner dig på.

Memoji är Apples version av Samsungs AR-emojis

Utöver att Apple utökat utbudet av Animojis med tiger, spöke, koala och t-rex ska animojis nu även kunna känna av när du räcker ut tungan. En ny funktion är dessutom möjligheten att göra en personlig animerad figur som liknar dig. Apple kallar funktionen för Memoji och den är mycket lik Samsungs AR-emoji-funktion. Samtidigt integreras Facetime i Apple meddelande-app och får stöd för gruppsamtal, både video och röst för upp till 32 personer åt gången.