En ny ”textbomb” kallad chaiOS härjar

Apple lovar fix mot skadlig länk som låser IOS-enheter

En skadlig länk som kan låsa IOS-enheter om man klickar på den i Apples meddelande-app eller i webbläsaren Safari sprids just nu snabbt. Apple är dock medvetna om saken och har lovat att släppa en uppdatering som skyddar mot den så kallade ”textbomben” under nästa vecka.

Publicerad Uppdaterad

Minnesgoda läsare kommer ihåg en textsträng som uppmärksammades 2016, med kapacitet att låsa IOS-enheter som den skickades till. Den nya ”textbomben” som fått namnet chaiOS är av ett liknande slag, men den här gången handlar det inte om en textsträng utan om en skadlig länk. Den taskmört som skapat länken har hittat en sårbarhet i systemet för automatisk förhandsvisning av länkar, som gör att telefonen låser sig efter att den exponerats för en exceptionellt lång tagg. Den som mottagit länken i ett meddelande får finna sig i att radera hela konversationen för att få bort den, något som kanske inte är optimalt alla gånger. Apple har nu lyckligtvis utlovat ett skydd mot länken i form av en uppdatering som ska rullas ut under den kommande veckan. 

Spridning på Github stoppad

Länken spreds till en början snabbt primärt via utvecklingsplattformen Github, men den ska nu vara raderad där och spridningen ska därmed också ha minskat. Dessutom har originallänken satts ur spel, vilket också borde bidra till att många som får länken inte löper någon risk att råka ut för låsningar.

Källa