Apple vs Epic

Apple måste tillåta andra betallösningar i App Store

I fallet mellan Apple och Epic Games har domare beslutat att Apple nu måste tillåta apputvecklare att använda andra betallösningar än App Stores egna, där Apple tar trettio procent av intäkten.

Publicerad Uppdaterad

Apples betalsystem i sin App Store har ifrågasatts från flera håll. Den kanske kraftigaste kritiken har kommit i form av en stämning från speltillverkaren Epic Games, som nu närmar sig sitt avslut. Det hela började dock med att Epic Games motsatte sig den trettioprocentiga avgiften som Apple tar ut för köp i App Store. När Epic sedan lade in en funktion för att göra betalningar utanför App Store så plockade Apple bort Fortnite, Epic Games välkända spel, ur App Store. Epic svarade då med juridiska åtgärder. 

Resultatet verkar bli att Apple hade rätt i att ta ut avgiften och Epic ska betala in trettio procent av de intäkter de fick under den period de hade en egen betalningslösning. Men den viktigaste delen i domslutet är sannolikt att Apple nu inte längre får hindra apputvecklare att använda sig av betalningslösningar utanför App Store och bortanför Apples fickor.

Källa