https://www.mobil.se/nyheter/apple-n-ra-sluta-tillverka-iphone-x
565186
Nyheter
Analytiker hävdar

”Apple nära sluta tillverka Iphone X”

”Iphone X är död”. Det hävdar analytikern Neil Campling från analysfirman Mirabaud Securities, som hävdar att Apples chipp-leverantör TSMC nu sitter med ett enormt lager oanvända chipp.

I december förra året kom uppgifter om att Apple hade skurit ned kraftigt på beställningarna av sin Iphone X, närmare bestämt med uppemot 40 procent. Rapporter om att telefonen inte sålt som förväntat har därefter varvats med uppgifter om att den sålt ”helt okej”. Vad som stämmer är förstås oerhört svårt att avgöra, men nu kommer ytterligare uppgifter som tyder på att det kanske inte gått riktigt så bra som Apple förväntat sig. Det är analytikern Neil Campling vid Mirabaud Securities som hävdar att Apple-leverantören TSMC sitter med ett mycket stort lager oanvända chipp. Och med tanke på att Mirabaud Securities har följt TSMC:s lagerstatus i över ett decennium, så borde firman ha hyfsad koll på hur det ligger till. 

Dödförklarar telefonen

TSMC:s lagersituation i kombination med att andra leverantörer också pratat om färre leveranser till Apple gör att Campling nu dödförklarat Iphone X i ett brev till sina klienter. Campling menar att Apple rätt och slätt har slutat köpa komponenter till telefonen, vilket ska bero på att man inte tänker fortsätta tillverka den. Campling menar att den största förklaringen står att finna i telefonens höga pris. I Sverige kostar den enklaste modellen 10 795 kronor, något som enligt honom helt enkelt är för dyrt för de flesta konsumenter. Apple förväntas släppa tre nya telefoner i höst, varav två ska vara uppföljare till Iphone X, medan den tredje modellen är av en något enklare budgetkaraktär.