https://www.mobil.se/nyheter/apple-och-samsung-botfalls-i-italien-for-langsamma-enheter
566088
Nyheter
Förklaringarna dög inte

Apple och Samsung bötfälls i Italien för långsamma enheter

Den italienska konkurrensmyndigheten AGCM har efter en längre tids granskning beslutat att ge både Apple och Samsung böter, efter att uppdateringar av äldre telefoner visat sig göra dem långsammare.

Det är svårt att inte minnas förra höstens stora snackis på Iphone-sidan. Vi pratar inte om Iphone X, utan om att det uppdagades att Apple medvetet hade sänkt prestandan på äldre enheter med slitna batterier, något som man hävdade var för att telefonerna inte skulle krascha. Ilskan över tilltaget bland konsumenterna visste däremot inga gränser och Apple hamnade också under granskning och tvingades till slut implementera möjligheten att stänga av prestandasänkningen manuellt i IOS. I samband med att saken uppmärksammades så hamnade fokus även på Samsung, som förnekat att man skulle ha ägnat sig åt någonting dylikt med sina telefoner. Den uppfattningen delas dock uppenbarligen inte av de italienska myndigheterna. 

110 miljoner för Apple och 50 för Samsung

Både Apple och Samsung har nu nämligen fått sin dom av AGCM, och tvingas att betala motsvarande 55 miljoner kronor var i böter. Apple åker dessutom på 55 miljoner kronor ytterligare, då de italienska myndigheterna anser att man varit för otydliga i att kommunicera med kunderna kring hur man upprätthåller batteristandarden samt hur ett eventuellt batteribyte ska gå till. Myndigheten påpekar samtidigt att man inte tycker att något av de två bötfällda bolagen har tillhandahållit adekvat information om vilken effekt uppdateringarna haft på telefonerna.