Domstolen gick på Qualcomms linje

Apple överklagar säljförbud för Iphone i Kina

Tjafset mellan Qualcomm och Apple fortskrider med oförminskad kraft. Häromdagen fick Qualcomm gehör för sitt krav på ett säljstopp för flera Iphone-modeller i Kina, något som Apple nu överklagat.

Publicerad Uppdaterad

Att Qualcomm och Apple inte är de mest såta vänner torde väl de flesta känna till vid det här laget. Snabbt sammanfattat så handlar bråket om att Apple anser att Qualcomm vill ha ohemula licensroyalites för sina patent, och den infekterade striden har bland annat inneburit att Apple sedan en tid tillbaka enbart använder sig av Intel som leverantör av modemchipp till Iphone. Stämningarna har haglat mellan de båda bolagen, och Qualcomm har bland annat yrkat på att få till stånd ett import- och säljstopp för flera Iphone-modeller i Kina. Just den striden vann man i en kinesisk domstol så sent som igår, men Apple har redan överklagat saken. 

Handlar om två patent

Det är många telefoner som import- och säljstoppet berör. Iphone 6, 6 Plus, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus och X inkräktar alla på de två patent som åberopats i sammanhanget. Det handlar dels om metoder för hantering av appar på pekskärmar, dels om teknologi för att förstora foton. De flesta experter menar att Apple bara behöver göra mjukvarujusteringar för att telefonerna inte längre ska inkräkta på patenten. Apple hävdar att man inte inkräktat på patenten alls och kallar det hela ett desperat försök från Qualcomm. 

Källa