NFC-funktionalitet i Iphone 6 och Passport

Apple påstås satsa på mobilbetalningar

Iphone 5 fick inget NFC-stöd, vilket Apples marknadsföringschef Phil Schiller förklarade med att man redan tycker att Passport-appen fyller användarnas behov för biljetthantering och annat.

Hittills har Apple inte integrerat någon NFC-funktionalitet i sina telefoner. Men det kan det bli ändring på med Iphone 6, påstår Brightwire News.

Publicerad Uppdaterad

Apple har hittills avfärdat NFC-tekniken och avstått från att integrera den i sina telefoner. Däremot har man satsat på sin Passbook-app för att ta hand om presentkort, flygbiljetter, tågbiljetter och annat.

– Passbook gör det som konsumenterna behöver idag, sade Apples marknadsföringschef Phil Schiller till sajten AllThingsDigital. 

Enligt Brightwire News, som hänvisar till insatta källor, är Apple nu dock i startgroparna för att förse Iphone 6 med NFC-stöd. Förra hösten godkändes ett Apple-patent som visade hur Apple tänkte implementera NFC-tekniken på ett sätt som gör att användare kan dela musik, bilder och filmer med varandra genom Itunes.

Ska användas för mobilbetalningar

Enligt Brightwire News så är det dock inte bara för fildelning som Apple ämnar integrera NFC i Iphone 6. Apple ska dessutom ingå i ett samarbete med kinesiska China Unionpay, där man genom ett Passbook-tillägg ska kunna göra NFC-baserade mobilbetalningar i över 3 miljoner betalterminaler runt om i Kina.

Redan idag går det att betala med mobiltelefonen i många svenska butiker (i Axfood:s butiker finns Seamless lösning till exempel) men det stora genomslaget för mobila betalningar lyser fortfarande med sin frånvaro. I början av året lade Swedbank ner sin mobilbetalningstjänst Bart, medan en annan svensk betallösning, Payair, tvingades till rekonstruktion under fjolåret.

Om Apple på allvar ger sig in på marknaden för mobila betalningar så skulle det kunna innebära ett stort genombrott för tekniken.

Källa