Hårdsatsning på klimatet

Apple ska vara helt klimatneutrala om tio år

Apple hårdsatsar på återvinning och miljövänliga projekt.

Publicerad Uppdaterad

Nu satsar Apple på att bli fullständigt klimatneutrala, inte bara för kontor och butiker utan även vid en produkts tillverkning och genom hela dess livslängd. Det innebär att man under de kommande tio åren kommer att dra ner sina utsläpp av CO2 med 75 procent, och de sista 25 procenten ska man tillgodoräkna sig genom att inventera i olika projekt som ska kunna ta bort den skadliga gasen ur luften.

Ett led i arbetet är att företaget har fått 70 av sina underleverantörer att lova att de ska gå över till hundra procent förnybar energi. Detta kommer enligt Apple att medföra minskade utsläpp på 14,3 miljoner ton koldioxid per år, motsvarande att få bort tre miljoner bilar från vägarna.

Man kommer dessutom att genomföra en gigantisk satsning på solenergi i Skandinavien samt vidareutveckla företagets möjligheter att använda återvunna material vid produktionen av nya produkter. Redan idag är Iphones vibrationsmotor som får telefonen att vibrera gjord av hundra procent återvunnet material.

Apples satsning gör att de blir ytterligare ett storföretag som satsar på klimatneutralitet tillsammans med bland andra Google och Microsoft. Det sistnämnda bolaget har dessutom sagt att de inte bara kommer att vara neutrala 2030 utan att de år 2050 ska ha kompenserat för all koldioxid företaget släppt ut sedan Microsoft grundades 1975.

Källa