Utan polarisering

Apple skapar egen tunn oled-skärm – steg mot vikbar Iphone?

Genom att ta bort teknik kan skärmen göras tunnare och därmed lämpa sig för vikbara enheter.

Publicerad Uppdaterad

Apple har börjat utveckla en ny och tunnare form av oled-skärmar som kan vara ett steg mot att tillverka egna vikbara skärmar i framtiden. Det är publikationen The Elec som citerar källor i Korea, vilka säger att Apple skar en form av skärm som inte kommer att innehålla polarisering. Skärmar brukar utnyttja detta för att styra hur ljuset från skärmen visas, men medför bland annat nackdelen att det drar ner skärmarnas ljusstyrka. Tillverkare brukar kompensera för detta genom att öka ljusstyrkan med ökad strömförbrukning som följd samt att det minskar skärmens livslängd. Genom att ta bort polariseringen skulle Apple kunna kringgå de problemen, plus att skärmen blir tunnare än de som använder polarisering.

Det skulle inte vara första gången som oled-skärmar utan polarisering har använts, Samsung gjorde det med Galaxy Z Fold 3.

Enligt tidigare rykten experimenterar Apple med en rad olika vikbara enheter, men ingen av dem ska dock vara en vikbar mobil. Istället uppges företaget koncentrera sig på medelstora och stora enheter, bland annat en 20 tum stor bärbar utan fysiskt tangentbord samt en variant av Ipad med en 9 tum stor vikbar skärm.

Källa