"Vi spårar inte Iphones"

Apple skyller på buggar

I ett skriftligt uttalande hävdar Apple att det är buggar i mjukvaran som gör att så mycket data lagras och Iphone-ägare inte kan stänga lokaliseringsfunktionen.

Publicerad Uppdaterad

 Apple väljer att bemöta den senaste tidens kritik om att man kartlägger var Iphone-användare med ett skriftligt uttalande i form av frågor och svar.

I det första stycket besvarar man sin egen fråga om varför Apple håller koll på var Iphones befiner sig genom att hävda att man aldrig har och aldrig kommer att hålla koll på positionen för några Iphones.

I svaren på de följande frågorna menar man att det istället handlar om att man lagrar vilka moblmaster och Wlan-hotspot som telefonen befinner sig i närheten av, för att telefonen ska kunna hitta sin egen position snabbt, när användaren vill att den ska göra det. Enligt Apple är det hela en komplex och teknisk fråga och man menar att man själva och andra företag i branschen borde ha varit tydligare kring hur tekniken fungerar och används.

Att användare har hittat data som loggats för över ett år sedan förklarar Apple med att det inte handlar om användarens egna positioner utan att telefonen laddar ner delar av den gemensamma databas som Apple byggt upp av anonyma uppgifter om Wlan och bas-stationer och att även den information är tlll för att telefon snabbt ska kunna hitta sin egen position.

Att det i visa fall är  fråga om så gamnmal information beror på en bugg som planerar att fixa inom kort. Enligt Apple är det även en bugg som ligger bakom att användaren inte själv kan styra över funktionen genom att av-aktivera lokaliserings-funktionen i telefon och det ska också korrigeras i nästa uppdatering av mjukvaran.

Källa