Ett steg närmare lansering

Apple släpper ny beta av Ipad OS 16.1

Utvecklare har fått tillgång en ny beta av kommande Ipad OS 16.1.

Publicerad Uppdaterad

Apple meddelar att de har släppt en ny beta av det kommande Ipad OS 16.1 till utvecklare för vidare betatestning och för att kunna anpassa appar för det kommande operativsystemet.

Enligt tidigare information ska dessutom planen för Ipad OS vara att direkt lansera version 16.1 och hoppa över den initiala version 16.0. Detta för att ge betatestare och interna utvecklingen mer tid att arbeta med buggar och finputsning med ett operativsystem som uppges ha plågats av problem under utvecklingen.

Den främsta anledningen som har angetts till att Apple har valt att skilja på lanseringarna av Ipad OS och Ios handlar dock inte om att det ska vara problem med utvecklingen av Ipad OS, utan att Apple helt enkelt vill särskilja produkterna och placera Ipad produktmässigt mer tillsammans med bärbara datorer än med mobiler.

Apple har sagt att ”Som sin egen plattform med funktioner speciellt utformade för iPad, så har vi flexibiliteten att leverera Ipad OS enligt sitt eget schema. I höst levereras Ipad OS efter Ios som version 16.1 i en gratis programuppdatering.” Beslutet att särskilja Ipad OS och Ios genom att ge dem olika lanseringsdatum har dock lett till problem för utvecklare och användare. Detta då glappet mellan Ios 16 och Ipad OS 16 gör att funktioner och verktyg inte alltid för ungerara om avsett då de skiljer sig åt mellan de olika generationerna av operativsystem.