Varumärket ägs av utvecklare sedan 2014

Apple stäms – namnet ”Animoji” anses vara varumärkes-intrång

En amerikansk man har stämt Apple för varumärkesintrång. Mannen hävdar nämligen att han äger rätten till namnet ”Animoji”, det vill säga det namn som Apple valt för den teknologi med animerade emoji-symboler som man offentliggjorde i samband med presentationen av flaggskeppet Iphone X.

Publicerad Uppdaterad

En amerikansk utvecklare, nu bosatt i Japan, har stämt Apple för varumärkesintrång. Mannen säger sig äga rättigheterna till namnet ”Animoji” och har också släppt en IOS-app med just det namnet, som laddats ned över 18 000 gånger vid det här laget. Mannen tilldelades rätten till varumärket 2015 efter att ha ansökt om det 2014. Men trots det har Apple alltså valt att kalla de animerade emoji-symboler som man presenterade i samband med offentliggörandet av Iphone X för just Animoji. 

Påstås ha försökt köpa rättigheterna

Enligt den stämningsansökan som mannen nu lämnat in ska Apple inte bara ha känt till appen, utan även försökt köpa rättigheterna till namnet från mannens firma Emonster. ”I stället för att använda sig av den kreativitet som Apple gjort sig kända för, så tog man helt enkelt namnet från en av utvecklarna i företagets egen appbutik” står det i stämningsansökan. Mannen vill nu att Apple upphör med användandet av varumärket och vill dessutom ha ekonomisk kompensation.

Källa