https://www.mobil.se/nyheter/apple-tar-patent-pa-skarmbaserad-fingeravtryckslosning
566556
Nyheter
Jätten tycks inte ha övergivit idén

Apple tar patent på skärmbaserad fingeravtryckslösning

Apple valde en lite annan väg när det gäller autentisering på sina mobiltelefoner och lanserade Face ID, snarare än en skärmbaserad fingeravtryckssensor. Med det inte sagt att man lagt ned planerna på det senare.

Från Iphone X och framåt så har det varit Face ID för hela slanten när det gäller Apple. En tid dessförinnan surrade dock intensiva rykten om att Apple skulle ha en skärmbaserad fingeravtryckslösning under utveckling, uppgifter som senare avlöstes med rykten om att teknologin inte fungerat tillräckligt bra och att man därför skrotat planerna helt och hållet. Sedan dess har en rad andra tillverkare, bland annat Huawei, lanserat Androidtelefoner med fullt fungerande fingeravtrycksläsare under skärmglaset. Men Apple tycks inte ha lagt ned planerna på att förse Iphone med någonting liknande. Det skvallrar ett färskt patent om. 

Ljudbaserad lösning

Ett av skälen till att Apple eventuellt skulle vilja ersätta, eller åtminstone komplettera, Face ID med en fingeravtryckslösning är förstås att Face ID kräver att man tittar på telefonen. Ibland kan just den saken vara lite krånglig. Och patentet som man nu tilldelats rör också en lösning som är oerhört smidig. Man kallar det hela för ”acoustic pulse coding for imaging of input devices” och i grova drag så handlar det om en ljudbaserad lösning där ljudvågorna reflekteras mot mönstret i fingret och på så vis kan identifiera fingeravtrycket. Framför allt så medger teknologin att man placerar fingret var man vill på skärmen, snarare än på ett begränsat område. Det återstår förstås däremot att se om Apple gör verklighet av lösningen i en framtida Iphone.