Oväntad lösning

Apple tar patent på Touch ID i powerknappen

Att vi inte såg den komma… fingeravtrycksläsaren i powerknappen, nästa för Apple?

Det har snackats en hel del hit och dit om placeringen av fingeravtrycksläsaren på Apples kommande Iphone 8. Men ett nytt patent ställer nu alla de tidigare spekulationerna på ända.

Publicerad Uppdaterad

Ska Iphone 8 få en fingeravtrycksläsare inbyggd bakom skärmglaset på frontstycket, eller ska den sitta på baksidan av telefonen? Buden har varit många i kölvattnet av att Iphone 8 sagts få en skärm som täcker nästan hela framsidan av telefonen. Men i ett patent som nyligen tilldelats Apple har man löst det hela på ett helt annat sätt, nämligen genom att placera Touch ID-funktionen i powerknappen på telefonens övre kortsida. Sony har sedan tidigare fingeravtrycksläsare placerad just i på/av-knappen men den knappen är bredare än den som finns på till exempel Iphone 7 och 7 Plus.

Kräver minimal avtrycksläsare

Tidigare spekulationer om en liknande lösning har avfärdats av flera bedömare, då powerknappen har alltför liten yta för att en äkta fingertrycksavläsning ska vara möjlig. Det finns förvisso mycket smala fingeravtrycksläsare, men de kräver att man drar fingret över dem för att avläsningen ska kunna göras. I patentet ser det dock ut som att avtrycksläsaren bara läser en del av fingret, detta vid ett lätt tryck på knappen. 

Inte nödvändigtvis på Iphone 8

Det bör påpekas att Apple ständigt tar patent på diverse tekniska lösningar av alla möjliga slag, och att många av dem aldrig blir verklighet i någon produkt. Dessutom kan tekniken komma att implementeras med en senare Iphone-modell än just Iphone 8. Men en intressant lösning är det likväl, och det är förstås inte helt omöjigt att den besvarar frågan om hur Apple valt att lösa dilemmat med fingeravtryckssensorn på sin nya toppenhet.

Källa