Tar mindre del av kakan

Apple underlättar för mindre app-utvecklare – halverar avgifterna

Från och med den första januari nästa år kommer mindre utvecklare kunna få fördelar när det gäller att sälja sina appar via App Store.

Publicerad Uppdaterad

Apple har idag avslöjat att de kommer att lansera ett utvecklingsprogram för mindre App-utvecklare som går ut på att de inte behöver betala full provision till Apple för de appar som de säljer i App Store. Detta för att underlätta för mindre företag att fortsätta utveckla nya appar och tjänster för användare världen över trots det ekonomiskt svåra läget i världen. 

Den reguljära provisionen när man säljer appar i App Store är 30 procent. De utvecklare som går med i det nya programmet kommer att få en större del av vinstkakan, då Apple bara tar 15 procent. 

För att kunna gå med i det nya programmet kräver Apple att du haft en intäkt som inte överskrider 1 miljon dollar under 2020. Apple meddelar att fler kriterier kommer att komma i början av december. Men utöver det grundläggande intäktskravet så gäller medlemskapet i programmet i ett år. Vid nästa årsskifte kan man återigen ansöka och har man inte överskridit en miljon i intäkter får man vara med igen. Om det skulle visa sig att ett företag överskrider en miljon under det år man är med i programmet så kommer det företaget då att återgå till den reguljära provisionen. 

Medlemmarna i programmet kommer att kunna fortsätta ta del av de verktyg som Apple erbjuder alla utvecklare som vill göra appar för App Store, det vill säga betalningslösningar och olika API:er. 

Programmet kommer att dras igång den första januari 2021.