Tyst om klockan

Apple undviker prata Apple Watch

Tillverkaren av Iphone har nästan dubblat tillväxten i både Kina och Indien, men kvartalsrapporten visar inga försäljningssiffror för Apple Watch.

Publicerad Uppdaterad

De tidigare kvartalsrapporterna för Apple har visat en stadigt ökande omsättning. Apples siffror för det tredje kvartalet i år presenterades i natt svensk tid. Man visade företagets starkaste årliga omsättning på 33 procent sedan andra kvartalet 2012.

Apple har visat upp likartade resultat med tidigare rapporter från i år. Årets första rapport kom i januari och visade på en ökning av den totala omsättningen på 30 procent medan andra rapporten, från april, visade på 27 procent. Den totala nettoinkomsten sedan nio månader tillbaka blev cirka 42 miljarder dollar, i jämförelse var samma resultat förra året cirka 31 miljarder dollar. Det senaste kvartalet i sig har företaget haft en total omsättning på 49,6 miljarder dollar.

Företaget har fortsatt förra årets framgångar med Iphone i Greater China, dit man räknar Kina, Taiwan och Hong Kong. Även i Indien fortsätter trenden. Under presentationen berättade Apple att omsättningen för Iphone i både Greater China och Indien varit cirka 90 procent bättre än den var under samma period förra året. I Kina har man nu 22 butiker och fram till mitten av 2016 planerar man att nästan dubbla det antalet till 40.

Apple Watch 
Företaget kommenterade även rapporter om dalande Apple Watch försäljning. Apple påpekade att detta berodde på att man hade sålt så många klockor via internet att man inte hade lyckats tillgodose behovet i butikerna. Apple Watch särredovisas inte i rapporten så vi får inga specifika siffror för klockförsäljningen. Istället räknas klockan i rapporten till övriga produkter tillsammans med bland annat Apple TV och Ipod. Man har ökat intäkterna i kategorin från 1,7 miljarder dollar förra kvartalet till cirka 2,6 miljarder dollar det här kvartalet.

Vidare hänvisade man till en rapport som släpptes tidigare i veckan från Wristly, ett företag som undersöker marknaden för Apple Watch. Rapporten visade att 97 procent av dess 800 deltagare var nöjda med sitt köp av klockan. De som har deltagit i undersökningen har frivilligt anmält sig genom Wristlys hemsida. Tonen i rapporten är väldigt positiv. En rubrik till en graf i rapporten som visar att “Non Tech Users” är mest nöjda med klockan lyder “Not in tech? You love the Watch even more!” Men en definition för den här och övriga grupper i rapporten saknas.

Ipad fortsätter på minus
Släppet av Ipad Air 2 i oktober 2014 följdes av den första kvartalsrapporten 2015. Där visade Apple 69 procents ökad omsättning för Ipad-segmentet i jämförelse med samma period förra året. Sedan dess har segmentet däremot fortsatt trenden nedåt och visar nu en minskning av den totala omsättningen med 23 procent. Den årliga omsättningen för tillverkarens surfplattor har inte ökat sedan det första kvartalet 2013, vilket inkluderar perioden strax efter släppet av Ipad Air.

Apple rapporterade också att företagets omsättning för sina tjänster som nått ett rekord på 5 miljarder dollar. Bara App Stores omsättning i sig har ökat med 24 procent.

Liksom tidigare år berättade man även att antalet personer som bytt från Android till Iphone har varit rekordstort men exakta siffror har man inte gått ut med. 

Källa