Inför Beats-relanseringen

Apple vill stoppa Spotifys gratistjänst

Apple sägs ha utövat påtryckningar mot stora skivbolag för att få dem att stänga ner Spotifys gratistjänst för strömmande musik.

Publicerad Uppdaterad

Apple var störst på nätbaserad musik med Itunes en gång i tiden. Sedan kom den strömmade musiken med Spotify och Pandora, och Apple har haft svårt att komma igen. Nu ryktas det att det är dags för ändring på det. Härom året köpte Apple Beats Music för oanständigt mycket pengar bara för att få en plattform jämförbar med Spotify.

Enligt 9to5mac ska Apple dra igång sin relansering av Beats Music på utvecklarkonferensen WWDC i juni. Där ska man även relansera Itunes Radio, som denna gång ska vara bra nog att kunna mäta sig med Pandora.

I samband med detta har det framkommit uppgifter att Apple försökt utöva påtryckningar för att få Spotifys gratistjänst för strömmad musik nedstängd. Detta för att Apple inte planerar någon motsvarande gratistjänst med Beats. Spotify har i dag 60 miljoner användare varav 15 miljoner är betalande. Enligt The Verge ska Apple även ha erbjudit skivbolaget Universal Music Group att betala dem för att ta bort sin musik från Youtube.

Detta ska ha fått amerikanska myndigheter att dra öronen åt sig, och såväl justitiedepartementet som antitrustmyndigheten FCC har börjat förhöra beslutsfattare inom musikbranschen om Apples affärsmetoder. Även EU sägs ha börjat utreda Apples affärsmetoder inom musikområdet.

Apple har tidigare fällts i USA för trustbildning för e-böcker, ett beslut som dock företaget överklagat.

Källa