https://www.mobil.se/nyheter/apple-watch-har-b-sta-pulsm-tningen
563452
Nyheter
Studie

Apple Watch har bästa pulsmätningen

Apple Watch är bäst på puls, enligt Stanfords studie.
[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/wearable-tech-wearable-technology.jpg?itok=KxzgM4OT', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/wearable-tech-wearable-technology.jpg?itok=NwzGUEwo', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/wearable-tech-wearable-technology.jpg', w: 635, h: 357, title: 'Apple Watch är bäst på puls, enligt Stanfords studie. ' },]
Stanford University har testat hur träffsäkra pulsmätarna på en rad wearable tech-enheter är. Och det är Apples smarta klocka som visar sig vara mest tillförlitlig.

Den som vill ha någon form av wearable tech-enhet som armband eller klocka som mäter pulsen har inget särskilt svårt uppdrag framför sig. Man skulle utan att överdriva kunna påstå att just den funktionen är fundamental i segmentet. Men träffsäkerheten är det däremot lite sisådär med. En wearable tech-enhet kan förstås aldrig ge en 100-procentigt korrekt bild, men faktum är att kvalitén skiftar rejält inom segmentet. Det visar en studie som Stanford University nu genomfört. 

Bästa av sju

Ett flertal wearable tech-enheter ingår i studien, både smarta klockor och mer klassiska fitness-armband. Bland annat finns MIO Alpha 2, Microsoft Band, Fitbit Surge och Samungs Gear S2 med. Klart bäst är Apple Watch som har en genomsnittlig felmariginal på bara 2 procent. Sämst i gänget blev Gear S2 med en felmarginal på 6,8 procent. 

Bedrövlig kaloriräkning

Pulsen i all ära, men den som vill använda sin wearable tech-enhet för att mäta kaloriförbrukning lär bli djupt besviken på Stanford-studiens resultat. Ingen av enheterna har en tillnärmelsevis korrekt kaloriförbrännings-beräkning. Bäst är Fitbit Surge, men ”bäst” i det här fallet betyder dessvärre att felmarginalen ligger på 27 procent. Och i det här sammanhanget är Apple Watch faktiskt sämst, med 40 procents felmarginal. Vi gissar att den felmarginalen inte är ”på din sida” heller. Bara en känsla.