Annons

Studie

Apple Watch har bästa pulsmätningen

Apple Watch är bäst på puls, enligt Stanfords studie.
Apple Watch är bäst på puls, enligt Stanfords studie.

Stanford University har testat hur träffsäkra pulsmätarna på en rad wearable tech-enheter är. Och det är Apples smarta klocka som visar sig vara mest tillförlitlig.

Publicerad Uppdaterad

Den som vill ha någon form av wearable tech-enhet som armband eller klocka som mäter pulsen har inget särskilt svårt uppdrag framför sig. Man skulle utan att överdriva kunna påstå att just den funktionen är fundamental i segmentet. Men träffsäkerheten är det däremot lite sisådär med. En wearable tech-enhet kan förstås aldrig ge en 100-procentigt korrekt bild, men faktum är att kvalitén skiftar rejält inom segmentet. Det visar en studie som Stanford University nu genomfört. 

Bästa av sju

Ett flertal wearable tech-enheter ingår i studien, både smarta klockor och mer klassiska fitness-armband. Bland annat finns MIO Alpha 2, Microsoft Band, Fitbit Surge och Samungs Gear S2 med. Klart bäst är Apple Watch som har en genomsnittlig felmariginal på bara 2 procent. Sämst i gänget blev Gear S2 med en felmarginal på 6,8 procent. 

Bedrövlig kaloriräkning

Pulsen i all ära, men den som vill använda sin wearable tech-enhet för att mäta kaloriförbrukning lär bli djupt besviken på Stanford-studiens resultat. Ingen av enheterna har en tillnärmelsevis korrekt kaloriförbrännings-beräkning. Bäst är Fitbit Surge, men ”bäst” i det här fallet betyder dessvärre att felmarginalen ligger på 27 procent. Och i det här sammanhanget är Apple Watch faktiskt sämst, med 40 procents felmarginal. Vi gissar att den felmarginalen inte är ”på din sida” heller. Bara en känsla. 

Källa