Studie

Apple Watch har bästa pulsmätningen

Apple Watch är bäst på puls, enligt Stanfords studie.

Stanford University har testat hur träffsäkra pulsmätarna på en rad wearable tech-enheter är. Och det är Apples smarta klocka som visar sig vara mest tillförlitlig.

Publicerad Uppdaterad

Den som vill ha någon form av wearable tech-enhet som armband eller klocka som mäter pulsen har inget särskilt svårt uppdrag framför sig. Man skulle utan att överdriva kunna påstå att just den funktionen är fundamental i segmentet. Men träffsäkerheten är det däremot lite sisådär med. En wearable tech-enhet kan förstås aldrig ge en 100-procentigt korrekt bild, men faktum är att kvalitén skiftar rejält inom segmentet. Det visar en studie som Stanford University nu genomfört. 

Bästa av sju

Ett flertal wearable tech-enheter ingår i studien, både smarta klockor och mer klassiska fitness-armband. Bland annat finns MIO Alpha 2, Microsoft Band, Fitbit Surge och Samungs Gear S2 med. Klart bäst är Apple Watch som har en genomsnittlig felmariginal på bara 2 procent. Sämst i gänget blev Gear S2 med en felmarginal på 6,8 procent. 

Bedrövlig kaloriräkning

Pulsen i all ära, men den som vill använda sin wearable tech-enhet för att mäta kaloriförbrukning lär bli djupt besviken på Stanford-studiens resultat. Ingen av enheterna har en tillnärmelsevis korrekt kaloriförbrännings-beräkning. Bäst är Fitbit Surge, men ”bäst” i det här fallet betyder dessvärre att felmarginalen ligger på 27 procent. Och i det här sammanhanget är Apple Watch faktiskt sämst, med 40 procents felmarginal. Vi gissar att den felmarginalen inte är ”på din sida” heller. Bara en känsla. 

Källa