Apple i blåsväder

Apples argument: "Därför är App Store inte ett monopol"

Apple har av flera länder anklagats för att använda sitt appmonopol för att ta stora delar av kakan för försäljning i appar.

Publicerad Uppdaterad

Fler än få länder har kallat Apples App Store för ett monopol och att de utnyttjar sin makt för att ta sin dandel av alla köp i appbutiken. För tillfället tar Apple som standard 30 procent av de flesta köp i appar, en avgift flera kallar för Apple-skatten.

Det här är inget som är unikt för Apple, Google gör också så här, men det finns en ganska stor skillnad. Androidanvändare kan installera appar som inte kommer från Play Store, något som inte är möjligt för Appleanvändare. Vill du som Appleanvändare ladda ner en app är du tvungen att använda dig av App Store och betala det pris som finns där. 

Men Apple menar att det finns undantag för Apple Stores monopol på appar till Iphone och Ipad, nämligen webbläsare. Ja, att Ios kan köra mer avancerade webbappar vilket alltså är ett webbgränssnitt som fungerar och ser ut som en app, men egentligen ligger på en hemsida, är alltså Apples motargument. Bolaget ger flera exempel på företag som idag använder tekniken och det är till exempel speltjänsten Amazon Luna. Anledningen till det är dock till stor del att Apple själva blockerat strömmande speltjänster från att erbjuda sina tjänster i App Store. Men det finns även fler exempel på företag som gör webbappar.

Innan Apple lanserade sin appbutik var för övrigt webbappar det enda sättet du som användare kunde installera en "app" och då liksom nu kan webbappar få en egen ikon på hemskärmen, precis som genvägar till andra webbsidor kan det. I Android däremot kan du som användare ladda ner appar inte bara från Google Play utan även från butiker som Galaxy Store, Huawei App Gallery och Amazon Appstore. Androidappar kan även laddas ner i form av programfiler direkt från vilken webbplats som helst.