Aktien sjönk direkt

Apples besked: Slutar redovisa försäljningssiffror för Iphone och Ipad

Iphone XS Max här till vänster bygger vidare på den grund Apple lade med Iphone X till höger i bild.

Apple har i samband med redovisningen av sin senaste kvartalsrapport aviserat att man kommer att sluta redovisa försäljningssiffrorna för Iphone, Ipad och Mac-datorer. Enligt Apple är siffrorna inte längre lika relevanta som de var tidigare, något som många analytiker menar är direkt fel.

Publicerad Uppdaterad

Apple har redovisat försäljningssiffrorna för sina mobiltelefoner, surfplattor och datorer sedan 1998. Informationen har bland annat använts för att kunna räkna ut snittpriset på företagets produkter, något som utgör fundamentet i bedömningen kring hur företaget mår. Apple har dock valt att inte redovisa försäljningssiffror för en rad mindre produkter, till exempel Apple Watch och AI-högtalaren Homepod. Men nu är det slut med försäljningssiffror från Apple även när det gäller Iphone, Ipad och Mac-datorer. Det meddelade it-jätten i samband med att man redovisade sina kvartalssiffror igår. 

”Inte relevant”

Apple hävdar att försäljningssiffrorna inte längre är särskilt relevanta, eftersom man säljer mängder av tillbehör och tjänster runt produkterna. ”En såld enhet är mindre relevant än den var förr” menade finanschefen Luca Maestri. Och vd:n Tim Cook försökte förklara hur man tänker genom att göra en jämförelse med antalet varor i en varukorg. Många analytiker är dock djupt skeptiska till resonemanget och menar att man snarare borde redovisa fler än färre siffror. Apples rapport blev något av en besvikelse, då man dels sålt färre Iphone-enheter än förväntat, dels då prognosen för julförsäljningen inte var fullt så optimistisk som man hade hoppats på. Apples aktie sjönk också snabbt i efterhandeln. 

Källa