Daisy gör entré i samband med Jordens dag

Apples nya återvinningsrobot klarar 200 mobiler i timmen

I samband med Jordens dag drar Apple igång en insamlingskampanj av gamla mobiler och visar upp sin nya återvinningsrobot.

Publicerad Uppdaterad

Jordens dag äger rum den 22 april, och i samband med det är det många företag som vill lägga fokus på sitt miljöarbete. Apple gör det genom att via sitt så kallade Givebackprogram donera en summa pengar till miljöorganisationen Conservation international för varje insamlad enhet. Du kan själv skicka in uttjänta Appleprodukter via företagets hemsida och har de ett andrahandsvärde får du en kupong som gäller som betalning i Apples webbutik.

Om enheten du lämnar in är i gott skick lär Apple fabriksrenovera den och använda som inbytesenhet vid garantiärenden och liknande, men är den slut som telefon tar Apples nya återvinningsrobot Daisy över. Elektronikskrot är generellt svårt att sortera samtidigt som det innehåller många värdefulla och sällsynta metaller. Daisy, som bygger på den liknande roboten Liam som man utvecklade för ett par år sedan, klarar av att hantera 9 olika Iphone-modeller och plocka isär 200 Iphones i timmen i sina beståndsdelar.

Väl sorterad i bitar blir det betydligt lättare att återvinna de värdefulla metallerna, och enligt Apple har Daisy potentialen att utvinna tonvis med värdefulla metaller årligen. De metaller som kan extraheras är aluminium, guld, silver, wolfram, koppar, palladium, tenn, kobolt, tantal och flera sällsynta jordartsmetaller.

Källa