Fokusering i fokus

Apples nya kamerapatent

Om Apple gör verklighet av sitt senaste patent kan nästa Iphone få en kamera där du kan fokusera en bild långt efter att den tagits.

Publicerad Uppdaterad

För ett par år sedan fick Lytro stor uppmärksamhet för sin kamera där du kunde ta en bild och sedan välja fokusområde i efterhand. Tekniken kallas plenoptik och har även setts i en förenklad variant till Nokias Windowstelefoner i form av appen Refocus.

Ett nyligen ansökt patent från Apple skvallrar om att Iphone skulle kunna få liknande teknik som Lytrokameran i framtiden. Enligt patentet ska effekten uppnås genom att koppla på en speciell adapter över kameralinsen (och inte genom att helt enkelt ta flera bilder som Nokias motsvarighet).

Just användandet av adapter för kameran känns inte speciellt mycket som Apples stil, utan troligen kan det ses som ett första steg innan något tillräckligt litet för inbyggnad har tagits fram. Samtidigt ska Lytros grundare ha varit på god fot med Steve Jobs och de båda ska ha diskuterat ett samarbete medan Apples forne VD fortfarande var vid liv, så ett tillbehör är kanske inte helt uteslutet.