Annons

Mindre bra

Apples, Sonys & Samsungs batterier görs av barnarbetare

Kongolesisk kobolt utvinns ofta av barnarbetare och återfinns i teknikjättarnas batterier.

Publicerad Uppdaterad

Efter många turer kring undermåliga arbetsförhållanden i sina fabriker och även ett par fall av barnarbete verkar teknikjättarna ha fått bukt med rätt mycket av de dåligheter som rört fabriker där dina telefoner och surfplattor tillverkas. Även om tillverkarna lovar mycket när det kommer till mänskliga rättigheter och allmänt anständiga villkor har de däremot inte rättat till alla del i leden.

Amesty har sammanställt en rapport som uppskattar att ungefär 40 000 barn tvingas till jobb i Kongo. Där ska barn så unga som sju år användas för gruvjobb, där kobolt är en stor del av det som bryts. Enligt rapporten går sedan koboltet att spåra vidare till batterier som används i produkter från Sony, Apple och Samsung. Uppskattningsvis 50% av världens kobolt bryts i Kongo och ämnet används flitigt i dagens litium-jon-batterier som våra telefoner drivs av.

Såväl Apple som Samsung har stränga regler och nolltolerans mot barnarbete i sina produktionsled (Sony har så vitt vi sett inte gjort något liknande uttalande eller gjort samma publika ansträngningar för att rätta till det hela), men ansträngningarna har bevisligen inte gått hela vägen ner till råvarunivå.