Riktat till barn

Apples stopp för nakenbilder i Imessage kommer till Sverige

Barn ska få en varning när bilder som innehåller nakenhet skickas.

Publicerad Uppdaterad

I en mjukvaruuppdatering som släpps under de kommande veckorna kommer Apples skydd mot nakenbilder att bli tillgängligt även i Sverige. Skyddet är riktat till barn och förutsätter att barnets Icloud-konto är inställt som en del i en familjegrupp. Som förälder krävs att du aktivt väljer funktionen, för den aktiveras inte automatiskt.

Med den nya funktionen aktiv så visas nakenbilder som barnet får med kraftig oskärpa tillsammans med en varning. Där får barnet råd, de kan om de vill få hjälp att kontakta en vuxen och försäkras att det är okej att undvika att se på bilden i fråga. Liknande varningar kommer upp om barnet själv försöker skicka en nakenbild. Det är bildanalys lokalt på enheten som avgör om en bild innehåller nakenhet och varken Apple eller föräldrarna upplyses om vad som sker. Det är alltså helt upp till barnet om de vill titta på bilden eller neka och visa en vuxen vad det är som skett. 

Skyddet för barn mot nakenbilder gäller Iphone såväl som Apple Watch, Ipad och Mac och kommer enligt Apple att rullas ut i Sverige nu i ferbuari. I Iphone kan du som förälder då aktivera funktionen under Inställningar > Skärmtid. Det här gäller enbart Apples egen meddelande-app och inte andra meddelandeappar som Snapchat, Instagram eller Whatsapp.

Sedan tidigare har funktionen funnits tillgänglig för användare i bland annat USA, Frankrike, Spanien och Tyskland. Under februari kommer funktionen förutom till Sverige även till Japan, Nederländerna, Sydkorea, Belgien och Brasilien.