https://www.mobil.se/nyheter/apples-tim-cook-iphone-r-f-r-dyr
561476
Nyheter
Bromsar tillväxt

Apples Tim Cook: ”Iphone är för dyr”

En av anledningarna till att Apples Iphoneförsäljning senaste tiden minskat är att telefonen är för dyr. Det erkänner nu bolagets VD Tim Cook.

I många länder med ekonomiska problem har Apple svårt att sälja sina Iphones. I en intervju med indiska NDTV medger Tim Cook att priset på Iphone är ”väldigt högt” särskilt då i förhållande till köpkraften på den indiska marknaden och när man inkluderat de skatter och avgifter som tillkommer. Tim Cook som gjorde intervjun under en resa i Indien där han bland annat träffade och diskuterade med premiärministern, fortsätter med att berätta att Apple ska göra vad de kan för att sänka priserna, men då utan att sänka sina kvalitetskrav. Det här innebär, säger Tim Cook, att de fortfarande bara kommer göra produkter som de tycker är riktigt bra och därför inte kommer att tävla i budgetsegmentet.

Bland de dyraste
Iphone hör till de dyraste telefonerna på marknaden och Apple har till skillnad från flesta övriga mobiltillverkare inte ett brett sortiment med billigare mobilmodeller som kan attrahera de som inte har pengar att köpa toppmodellerna. Det har alltså Tim Cook inga planer på att förändra.

Apples Iphones finns visserligen i flera olika prisklasser med den senaste lanseringen Iphone SE som en lite smidigare och billigare modell, men det räcker inte i de länder där köpkraften är låg och lönerna låga. Apples planer på att sälja begagnade Iphones i Indien, som ett sätt att göra telefonen mer tillgänglig även till lägre priser, stoppades tidigare i månaden av indiska myndigheter. Apples ansökan om att importera begagnade Iphones för försäljning i Indien avslogs eftersom myndigheterna bedömde att det skulle kunna bidra till mängden elskrot i Indien eftersom telefonerna ansågs ha kortare livslängd än helt nya telefoner.

Intervjun med indiska NDTV kan du se nedan. Diskussionen om priset på Iphone börjar efter 15 minuter.

Relaterade artiklar