https://www.mobil.se/nyheter/appnedladdningarna-okade-med-9-procent-under-2019
568095
Nyheter
Disney+ kommer som tåget

Appnedladdningarna ökade med 9 procent under 2019

Marknaden för smartphoneappar tycks vara fortsatt vital. Under 2019 ökade antalet nedladdningar globalt med dryga 9 procent.

2019 blev ett bra år för apputvecklarna, åtminstone om man tittar på antalet nedladdningar. Det visar färska siffror från analysfirman Sensor Tower. Enligt dem växte nämligen antalet nedladdningar med 9,1 procent jämfört med 2018. Inte mindre än 114,9 miljarder appar laddades ned under det gångna året. 84,3 miljarder hämtades hem från Googles Playbutik och 30,6 miljarder från Apples App Store. Det finns förstås även mängder av tredjepartsbutiker för Android som det laddades ned appar ifrån, men dessa ingår inte i statistiken. 

Föga förvånande så var det alltjämt Facebooks olika appar som dominerade, och de plockar också hem fyra av fem platser på fem-i-topp-listan för året. Tiktok är en app som har smugit upp från sin tidigare fjärdeplats och kniper nu andraplatsen på listan. Tittar man enbart på årets fjärde kvartal så finner man en intressant nykomling på niondeplatsen i form av Disneys streaming-app Disney+. Den lanserades så sent som den 12 november förra året, men hann trots det att ta sig så pass högt upp på listan. Den tjänsten är dock ännu inte lanserade här i Sverige. En annan intressant ”raket-app” från samma period är mobilversionen av Call of Duty, som laddades hem över 180 miljoner gånger under sista kvartalet 2019.