https://www.mobil.se/nyheter/ar-headset-fr-n-apple-tycks-vara-l-ngt-borta
564133
Nyheter
Tekniken inte mogen, anser Tim Cook

AR-headset från Apple tycks vara långt borta

Rykten om att Apple skulle ha någon form av augmented reality-hårdvara på gång, möjligen ett headset eller ett par ”smarta” glasögon, har cirkulerat under lång tid. Men Apples vd Tim Cook släcker nu mer eller mindre förhoppningarna om en sådan produkt från Apple inom en överskådlig framtid.

Att Apple gillar augmented reality har väl sannolikt inte passerat någon levande människa obemärkt förbi vid det här laget. Vd:n Tim Cook har gång på gång talat sig varm för den framtidspotential som konceptet med ”förstärkt verklighet” har, av den enkla anledningen att teknologin blandar verkligheten med det virtuella, något som exempelvis VR-upplevelser inte gör. Satsningarna på plattformen AR Kit och Truedepth-kameralösningen i Iphone X är ytterligare bevis på Apples fäbless för företeelsen. Någon form av Apple-hårdvara som är helt fokuserad på augmented reality hade således varit allt annat än skrällartad, men i en färsk intervju med The Independent lägger Tim Cook nu rejäl sordin på de förväntningarna. 

Tekniken inte redo ännu

Tim Cook vill i intervjun inte kommentera vad man jobbar på i hårdvaruväg. Han varken dementerar eller bekräftar således huruvida Apple jobbar med AR-hårdvara i dagsläget. Men rent generellt menar Tim Cook att tekniken helt enkelt inte är mogen för en produkt ännu. ”Vad jag kan berätta idag är att teknologin för att levera en kavlitetsprodukt inte existerar. Skärmteknologin och det faktum att man ska placera mängder av prylar runt användarens ansikte är en enorm utmaning. Synfält, skärmkvaliet, det är inte redo” säger Cook i intervjun där han också poängterar att Apple inte är det minsta intresserade av att vara först. ”Vi bryr oss inte ett skit om att vara först, vi vill vara bäst och ge människor en bra upplevelse” säger han.