Kan kosta under 2 000 kronor

Archos 80 Xenon: Billig 8-tummare

8-tummaren Archos 80 Xenon är en prisvärd rival till Samsung Galaxy Note 8.0 och Apples Ipad Mini.

Publicerad Uppdaterad

I Sverige är Archos mest kända för att tillverka mp3-spelare och andra mediaspelare. Men tillverkaren har även andra strängar på sin lyra.

Nyligen dök det upp förhandsuppgifter om en 8-tumsplatta från tilverkaren. Surfplattan ska få namnet Archos 80 Xenon, och körs med Android 4.1 som operativsystem, skriver Phone Arena.

Plattan, vars IPS TFT-skärm har en upplösning på 1024 x 768 bildpunkter, ska enligt uppgifter kosta 226 euro, vilket motsvarar cirka 1900 svenska kronor. 

Detta gör Archos 80 Xenon till ett prisvärt alternativ för den som är ute efter en platta i det mindre formatet, men inte är beredd att lägga runt 4 700 kronor för en Samsung Galaxy Note 8.0 eller drygt 2 600 kronor för en Ipad Mini.

Blygsam prestanda

80 Xenon har dock en mer blygsam prestanda än tidigare nämnda  8-tummare. Plattans ramminne ligger på 512 megabyte, och själva lagringsminnet är endast 4 gigabyte stort. Plats för minneskort (mikroSD) ska finnas.

Processorn inuti plattan uppges vara dubbelkärnig, med en klockfrekvens på 1.2GHz. Enheten har två kameror: en 2-megapixelskamera på baksidan, samt en videosamtalskamera på 0,3 megapixel på framsidan.

När det gäller anslutningar har plattan stöd för Bluetooth 3.0, Wi-Fi och 3G. 

Archos 80 Xenon har ännu inte lanserats officiellt, så det är ännu okänt vilka marknader som plattan kommer att säljas på.