Transformer Book Trio

Asus hybrid kör både Windows och Android

Windows 8 eller Android 4.2 som operativsystem? Transformer Book Trio tar Asus hybridkoncept till en helt ny nivå.

Publicerad Uppdaterad

Asus var tidiga med sitt hybridkoncept, det vill säga enheter som rör sig gränslandet mellan en surfplatta och en mini-pc. Nya Asus Transformer Book Trio - lanserad på IFA 2013 - spinner vidare på detta koncept.

Kan köras med båda Android och Windows 8

Det finns två saker som Transformer Book Trio unik. Det första är att enheten kan växla mellan två olika operativsystem. Med en enkel knapptryckning kan alltså du välja om Windows 8 eller Android 4.2 ska köras på hybriden. Enligt Asus ska det vara möjligt att dela data mellan de två olika operativsystemen genom att spara innehåll på hybridens lagringsminne.

Men för att du ska ha möjligheten att växla mellan operativsystemen måste surfplattedelen - med en ips-skärm på 11,6 tum - vara ansluten till det tillhörande tangentbordet. Den som enbart använder surfplattan får nämligen nöja sig med att använda Android 4.2.

Kärnan i Tranformer Book Trio är Intels nya chipp Atom Z2560 med en klockfrekvens på 1,6 Ghz, 2 gigabyte i arbetsminneminne och ett lagringsminne på 16/32/64 gigabyte. Enheten har en bakmonterad 5-megapixelskamera, samt en videosamtalskamera som ska kunna spela in rörlig bild i 720p-upplösning. Hybriden har även stöd för wifi 802.11n (2.4GHz), Bluetooth 3.0 och micro-USB 2.0.

Anslut till extern skärm

Namnet Transformer Book Trio antyder att enheten ska ha tre användningsområden. Så - vad kan hybriden erbjuda förutom att vara surfplatta eller mini-pc? Den andra egenskapen som gör Transformer Book riktigt unik är att tangentbordsdelen också kan anslutas till en pc-station med extern skärm  via mini display-port eller micro-HDMI. Väl ansluten kan du sedan både använda den stationära pc:n - med tangentbordet från Transformer Book Trio - samtidigt som någon annan brukar surfplattedelen.

När det gäller batteritiden är det stor skillnad mellan de olika operativsystem. I Windows 8-läge uppges Transformer Book Trio kunna leverera runt fem timmars batteritid, vilken ska jämföras med hela 13 timmar i Android-läge.

Android Transformer Book Trio släpp under årets fjärde kvartal. I nuläget är pris inte tillkännagivet.