Asus Vivowatch SP lanserad på IFA

Asus släpper smartklocka med EKG-, sömn- och pulsmätning

Vivowatch SP ska även klara att mäta blodtryck.

Publicerad Uppdaterad

Vivowatch SP heter klockan och den använder inte något av de etablerade smartklockesystemen. Istället är det Asus egna som gäller och fokus ligger på träning och hälsa. Under uppvisningen på scen verkar den snarare påminna dig om att stanna och vila när du blir trött än att sporra dig att klara mer. Det är ännu inte bekräftat om klockan släpps i Sverige, men den ska släppas under årets sista kvartal, så Asus har lite tid på sig att bestämma sig. 

EKG och blodtryck

Givetvis har klockan GPS och pulsmätning, men den klarar även att mäta EKG och den är vattentålig, så att du akn simma med den. Klockan ska även kunna mäta blodtryck och om du tränar på hög höjd kan den ge dig en indikation på hur väl din kropp lyckas anpassa sig till det.

På demoområdet där vi får testa de nya produkterna är klockan monterad i en ställning och sitter även på några av de Asus-anställdas handleder. Gränssnittet är lite långsamt, vilket kan ha att göra med att klockan ännu inte är helt klar och vi får inte möjlighet att bekanta oss med funktionerna på djupet just nu. 

Batteritid på 14 dygn

Skärmen är inte i fullfärg och därför är batteritiden på upp till hela 14 dygn. Klockan ska därmed kunna vara med dig överallt och mäter alltså även din sömn om du vill det. Kopplingen till mobilen gör att du till exempel kan få textmeddelanden direkt från mobilen till klockan, vilket vi fick se exempel på och Asus har en särskild app som med hjälp av AI ska hjälpa till att dra smarta slutsatser av all hälsodata som samlas in. Här ser vi bland annat steg, puls, stressnivå och annat.

Det är ännu alltså inte känt om Vivowatch SP släpps i Sverige och därför finns heller inga priser presenterade, vilket båda är saker vi får återkomma till när vi får besked.