450 MHz-bandet

Auktion när Net1:s tillstånd löper ut

Post & Telestyrelsen har utlyst en auktion för det 450 MHz-band som i dag används av bredbandsleverantören Net 1.

Publicerad Uppdaterad

Den som minns gamla NMT-nätet känner till att täckningen var oöverträffad, vilket berodde på att man använde 450 MHz-bandet, en betydligt lägre frekvens än dagens mobiltelefonnät, som ger längre räckvidd och mindre problem med blockering av signalen. I dag används frekvensutrymmet av operatören Net1 som levererar halvmobilt bredband med glesbygdstäckning som specialitet. Net1:s licens sträcker sig dock bara fram till 2020.

- Vi har inte rätt att förnya licenser för frekvensband, så därför har vi nu påbörjat en auktion av frekvensbandet, säger Karoline Boström, chef för enheten för spektrumtillstånd på PTS till Mobil.

Net1:s och dess föregångares licensperiod var på 15 år, men i den nya auktionen får man tillgång till bandet under 25 år, fram till slutet av 2044. Som krav ställer PTS att den operatör som vinner ska leverera en bredbandstjänst på bandet med en kapacitet på minst 5 Mbit/s i nerlänk, och 80-procentig yttäckning. Auktionen sker i en sluten budgivning där vinnaren betalar det pris tvåan bjudit. Lägsta bud är 10 miljoner.

Auktionen innebär naturligtvis liv eller död för Net1:s verksamhet, och företaget har i ett remissvar föreslagit att den som vinner auktionen ska vara skyldig att tillhandahålla kapacitet till Net1:s tjänst, något som PTS inte har bifallit eftersom det skulle bryta mot konkurrenslagstiftningen.

Auktionen påbörjas i februari nästa år, och om det inte blir Net1 som vinner den lär företaget antingen få stänga ner sin tjänst eller sälja den till vinnaren, om man inte hittar någon annan överenskommelse.