Annons

Avancerade rörelsesensorer i mobilerna nästa år

Nästa år kommer mobiltelefonerna att få mer avancerade rörelsesensorer som även klarar av att känna rotationsrörelser. Sensorerna ska finnas i nästa version av Apples Iphone, men även i kommande mobiler från Sony Ericsson, LG, Nokia, Samsung och Motorola.

Publicerad Uppdaterad

Källan är webbsajten Mobile Review som i sin tur citerar taiwanesiska källor från fabriksledet. Där har man börjat ta emot beställningar på mikromekaniska gyroskop från mobiltillverkarna.

De rörelsesensorer som finns i dagens mobiltelefoner klarar av att mäta rörelser i tre dimensioner, men de mikromekaniska gyroskopen kan även mäta när telefonen roterar runt sin axel. Nintendo Wii-tillbehöret Motionplus är ett exempel på en produkt som använder denna typ av sensorer.

Förutom den uppenbara tillämpningen i form av spel kan rörelsesensorer av denna typ till exempel användas för bildstabilisering till mobilens kamera.

En kommande version av Apples Iphone pekas särskilt ut som nyttjare av mikromekaniska gyron under 2009, men samtidigt nämner man att modeller från samtliga av de fem stora tillverkarna kommer att ha dessa gyron under 2009.