https://www.mobil.se/nyheter/avbl-st-sammanslagning-i-danmark
559888
Nyheter
Telia och Telenor ångrar sig

Avblåst sammanslagning i Danmark

Telia och Telenor ger upp försöken att slå ihop sina verksamheter i Danmark.

I Danmark finns det fyra mobiloperatörer precis som i Sverige. Tre av dem, TeliaSonera, Telenor och Tre, är dessutom samma som i Sverige. Liksom i Sverige grymtar de mindre operatörerna om att det är en för liten marknad för fyra operatörer.

TeliaSonera och Telenor försökte råda bot på det genom att slå ihop sina verksamheter, ett drag som skulle ha gjort dem något större än TDC, som i dag är Danmarks största mobiloperatör. Danmark skulle då ha fått två jämnstarka stora operatörer och en betydligt mindre i form av operatören Tre.

Men då behövde operatörerna först få godkännande av EU:s konkurrensmyndigheter. EU-kommissionären i konkurrensfrågor, Margrethe Vestager, ställde då det minst sagt hårda kravet att TeliaSonera och Telenor då måste bereda plats åt en fjärde mobiloperatör, med eget mobilnät.

Ett kompromissförslag att en fjärde operatör skulle få en minoritetspost i ett bolag som kontrollerade en del av TeliaSoneras och Telenors mobilnät underkändes av EU, och nu meddelar Telenor och TeliaSonera att man ger upp försöken att möta EU:s krav och fortsätter som två av varandra oberoende mobiloperatörer.

Margrethe Vestager säger att varje enskild operatörssammanslagning måste bedömas individuellt, men givetvis har EU:s krav betydelse även på den likartade svenska mobilmarknaden. Här har det talats om att Tele2 är villigt att låta sig köpas, men nu ser det ut med andra ord ut som om EU inte skulle godkänna någon av de andra svenska operatörerna som köpare.