Följer strömmen

Även Amazon hoppar på betalning med selfie

Det som lät som ett skämt ser ut att bli årets grej inom betalsäkerhet.

Publicerad Uppdaterad

“Att, betala med en selfie. Så gör de ju bara för att få det att se ut som att de hänger med i kidsens trender”. Det var väl ungefär sammanfattningen på reaktionerna när Mastercard presenterade betalningsmöjligheter med selfie som verifiering.

Sen gjorde Google samma sak…

Nu gör Amazon samma sak.

I en ny patentansökan har Amazon med selfie som ett sätt att verifiera att du verkligen är du och på så sätt minska risken för identitetsstöld. Mer eller mindre samma tillvägagångssätt som övriga aktörer använder alltså och även liknande anledning.

Från att ha varit något att skrocka åt verkar således betalning med selfie som extra säkerhet blivit mer eller mindre standardlösningen på bara en månad. Varken Mastercard, Google eller Amazon är ju några knattar i sammanhanget heller, så det är nog bara början på spridningen. Samtidigt finns det en enkel förklaring, då egentligen alla mobiler idag kan ta bilder (även med frontkamera). Bildigenkänning kan göras av extern hårdvara över nätet (där alla mobiler ändå är uppkopplade idag) och blir således en betydligt mer utbredd lösning som når samtliga smartphoneanvändare än vad fingeravtrycksläsare eller iris-scanners kommer att vara på många år.

Exakt när det här systemet kan komma att tas i bruk av Amazon är däremot oklart i dagsläget.