Efter problemen med Galaxy Fold

Även Huaweis vikbara smartphone försenas – släpps tidigast i september

I kölvattnet av problemen med Samsungs vikbara smartphone Galaxy Fold väljer nu även Huawei att skjuta upp lanseringen av sin kandidat i segmentet, Mate X.

Publicerad Uppdaterad

Tanken var att Huawei skulle ha släppt sin vikbara smartphone Mate X – som man offentliggjorde i samband med Mobile World Congress i februari – redan i juni. Att just Huaweis bidrag till segmentet hade stor potential har både vi här på Mobil liksom en rad andra bedömare givit uttryck för. Därför är det förstås tråkigt att Huawei nu väljer att försena lanseringen av telefonen till åtminstone september månad. Enligt Huawei så ska saken inte ha någonting att göra med den amerikanska regeringens svartlistning. Istället är det oro kring det som hänt med Samsungs Galaxy Fold som spökar, hävdar man. För den som mot all förmodan inte kände till det, så har Samsung tvingats skjuta upp lanseringen av Galaxy Fold efter att skärmarna på flera testexemplar visat sig gå sönder tämligen lätt efter bara några dagars användning. Samsung ska ha identifierat och åtgärdat problemen, men man har fortfarande inte kommit med något nytt lanseringsdatum. Det finns förstås också en möjlighet att man valt att ta det lite extra lugnt med lanseringen, dels till följd av att man inte behöver känna sig stressade av Samsung, dels till följd av den rådande situationen där Google dragit in bolagets Androidlicens. En talesperson för Huawei säger till den amerikanska tv-kanalen CNBC att man ”inte vill riskera att släppa en produkt som förstör företagets rykte”.

Det förekommer även obekräftade uppgifter från koreansk media om att Huawei ska ha fått vissa produktionsproblem med Mate X just till följd av det amerikanska embargot, men huruvida det ligger någonting i det påståendet är svårt att säga. Huawei har dock hävdat att embargot inte berör telefonen, då den offentliggjordes innan bannlysningen kom. Mate X sägs även komma med Android som operativsystem, snarare än med det egna operativsystemet Hongmeng OS, även om den släpps först i september.  

Källa