Äldre högtalare bakbinder även moderna i samma system

Även nya produkter drabbas när Sonos slutar uppdatera äldre hårdvara

Högtalartillverkaren Sonos har meddelat att man upphör med uppdateringar av sina äldre enheter.

Publicerad Uppdaterad

Sonos – det vill säga den amerikanska hifi-tillverkaren som gjort stor succé med sina multirumslösningar – kommer nu med lite tråkiga besked till den som sitter på någon eller flera av företagets äldre produkter. Man upphör nämligen med uppdateringar för några av dem, närmare bestämt de första Zone Player-enheterna Connect och Connect:Amp samt första generationens Play:5, CR200 och Bridge. Enligt Sonos handlar det om att produkterna helt enkelt inte längre hänger med i den tekniska utvecklingen och att de inte är tillräckligt kraftfulla för de funktioner som man väljer att förse sitt övriga utbud med. ”De första Sonos-produkterna introducerades innan den första Iphone-telefonen existerade och under en tid då Myspace fortfarande regerade sociala medier” skriver Sonos i ett blogginlägg om saken. 

Det här innebär inte att produkterna kommer att sluta fungera över en natt. Faktum är att man sannolikt kommer att kunna använda dem ett bra tag till, men Sonos poängterar att produkterna med tiden kan förlora en del av den funktionalitet som de har idag.

Drabbar hela ditt Sonos-system

I ett brev till befintliga användare med äldre produkter i sitt system förklarar Sonos även att dessa nyare produkter drabbas även de. Orsaken är att Sonos produkter tillsammans fungerar som ett system och att alla sammankopplade produkter använder samma mjukvara. Om moderna produkter är anslutna till samma system som äldre kommer därmed samtliga produkter i systemet sluta ta emot programvaruuppdateringar. Det här har Sonos senare kommenterat

För att komma runt det här är man alltså tvungen att byta ut sina äldre produkter mot nyare, eller välja en annan tillverkare och bygga upp ett system från grunden. Sonos erbjuder ett uppgraderingsprogram med 30 procents rabatt för de användare som känner att det är läge att byta upp sig. Det är inget nytt program som har tillkommit med anledning av att uppdateringarna upphör, utan det handlar om det ordinarie inbytesprogram som Sonos haft sedan tidigare. Den sista uppdateringen av de äldre produkterna sker i maj och sedan ska man alltså inte räkna med fler uppdateringar. 

Källa