https://www.mobil.se/nyheter/b-ttre-panoramabilder-p-facebook-med-ai
563913
Nyheter
Neuronnät ska fixa skavankerna

Bättre panoramabilder på Facebook med AI

Facebook ska tämja bångstyriga panoramabilder med hjälp av AI.
Panoramabilder är kul, men de blir ofta lite förvridna och hackiga. Den saken vill Facebook nu råda bot på med hjälp av artificiell intelligens.

Ibland får man ju till en riktigt fin panoramabild med telefonen, men det är dessvärre desto vanligare att bilden blir full av förvridna eller sneda objekt och hackiga skarvar. Det är inte särskilt konstigt. Att ta en bra panoramabild kräver precision av ett slag som få av oss besitter. Telefonen ska hållas rakt och stabilt under hela panoreringen, vilket mer eller mindre är ett omöjligt uppdrag. Av den anledningen laddas det inte upp så många panoramabilder på Facebook som det sociala nätverket skulle önska. Så därför vill man nu försöka råda bot på problemen med förvridna bilder, och till sin hjälp tar man ett så kallat neuronnät. 

Ännu på experimentstadiet

Forskarna bakom projektet menar att vanliga bilder är betydligt enklare att rätta till i efterhand med bildbehandlingsmjukvara, men att panoramabilder ställer mycket tuffare krav. ”Att åtgärda ojämn rotation av det här slaget med klassiska bildbehandlingsprogram är inte särskilt intuitivt” konstaterar Facebooks Matt Uyttendaele, som är en av personerna bakom projektet. Systemet befinner sig fortfarande på experimentstadiet, men de första resultaten ser lovande ut. När det hela kan komma att rullas ut i en skarp version för Facebook-användarna är däremot oklart i nuläget.