Ryktas släppas i maj

Babel: Googles nya storsatsning?

Varje år vid utvecklarkonferensen I/O ger Google utvecklare något nytt som de kan sätta tänderna i. Google Babel, en tjänst som integrerar Googles alla meddelandetjänster, ryktas vara den stora nyheten i år.

Publicerad Uppdaterad

Förra veckan dök ryktet upp om att Google var på väg att köpa WhatsApp, företaget bakom appen med samma namn, som på kort tid vuxit fram till att vara en ledande aktör på marknaden för snabbmeddelandetjänster.

Enligt The Verge ska Google snart släppa en ny tjänst, Babel, som ska föra samman Google Talk, Hangouts, Voice och Google+ Messenger. Mest intressant med Babel är att tjänsten ska vara plattformneutral, och låta användaren ha koll på alla sina olika samtal och medelanden oavsett enhet, i Android, Chrome, Ios och inuti Gmail, enligt ryktena.

Oavsett vad så verkar det såsom Google inom en snar framtid släpper någon stor nyhet kring just snabbmeddelandetjänster, vilket verkar helt logiskt. Kommunikationstjänster, som fortfarande är kärnan i mobiltelefonen, flyttar gradvis från mobila näten till webben. Där har nya aktörer lyckats bra med att ta skaffa sig många användare samt ta betalt för snabbmeddelandetjänster.

WhatsApp är ett sådant exempel och det är därför helt i sin ordning att Google och även Facebook vid ett flertal tillfällen ryktats försöka köpa företaget. Betalappen WhatsApp toppar nedladdningslistorna i över 100 länder och hanterade 18 miljarder meddelanden på nyårsdagen 2012. I Sverige är det bara Facebook Messenger som slår WhatsApp i det området.

Förra veckan lanserade just Facebook sin Home-app där aviseringar och meddelandetjänster integreras och får en central plats. En av funktionerna heter chat heads, chattbublor, där en bild på avsändaren visas på telefonskärmen, något som även ryktas användas i Babel. Däremot verkar inte Babel integrera traditionella sms i meddelandeflödet såsom Facebook Home ska göra det.

Vid kommande uppdateringar av Home-appen är det dessutom inte helt otänkbart att även röstsamtal via Facebook blir möjliga. Tjänsten är trots allt redan tillgänglig till Facebooks amerikanska användare. Det blir även något som sägs komma till Babel, dock inte i första versionen.