Ännu på ett tidigt stadium

Både Xiaomi och Oppo visar upp selfiekamera under skärmen

De två kinesiska smartphonetillverkarna Oppo och Xiaomi har båda inom loppet av några timmar publicerat varsitt klipp där man visar upp prototyptelefoner med selfiekameror monterade under skärmglaset.

Publicerad Uppdaterad

Att folk i största allmänhet avskyr sensorpaneler är ingen nyhet. Således har det på senare tid kommit mängder av mer eller mindre kreativa och snygga lösningar på dilemmat med att man vill göra telefonernas framsidor till ren och ostörd skärmyta i största möjliga utsträckning. Det har varit kamera-öar och det har varit pop-up-kameror, men snacket om att vi en dag ska kunna få selfiekameror som sitter dolda under skärmglaset har vägrat upphöra. Och kanske är sådana lösningar nu ett steg närmare. Både Oppo och Xiaomi har nu nämligen visat upp prototyper på telefoner med selfiekameror monterade under skärmarna. 

”Ännu i sin linda”

Oppos inlägg kom först på det kinesiska sociala nätverket Weibo. I inlägget visades ett klipp med en telefon som ligger på ett bord och visar innertaket genom kameran. Detta utan att det finns någon synlig selfiekamera på telefonen. Den som gjort demonstrationen av teknologin håller även fingret över kameran en stund, för att bevisa dess trovärdighet. Oppo har senare följt upp inlägget med att medge att teknologin ännu befinner sig i sin linda, och att man i dagsläget inte kan få samma bildkvalitet som med en gängse selfiekamera. Man säger inget om när teknologin kan tänkas dyka upp i en produkt. Landsmännen på Xiaomi svarade med ett liknande inlägg på Twitter bara några timmar senare, där man också visar upp en telefon med selfiekamera under glaset. ”Vill du se en glimt av framtiden?” skriver man i inlägget, där man precis som Oppo undlåter att komma med några uppgifter om hur långt framskridet arbetet med teknologin är. 

Källa