Steve Ballmer till basketen

Ballmer avgår – fortsätter "andas Microsoft”

Steve Ballmer. Foto: Microsoft Sweden

Tidigare vd:n lämnar ett företag han inte känner igen.

Publicerad Uppdaterad

Steve Ballmer, tidigare vd för Microsoft, lämnar efter 14 år företagets styrelse, meddelade han i går tisdag i ett öppet brev till nuvarande vd:n Satya Nadella. 

Beskedet kommer lite mer än en en månad efter att efterträdaren publicerade ett brev på Microsofts hemsida, i vilket han deklarerade att företagets nya strategi var att förvandla mobilt och molnet till en upplevelse. Det var ett tydligt ställningstagande mot Steve Ballmer’s mantra “enheter och tjänster”, vilket han som vd gärna upprepade, inte minst i samband med Microsofts köp av Nokias mobilavdelning i september förra året. En vecka efter att Nadella proklamerat sina storslagna planer kom dessutom beskedet att de skulle genomföras genom att bland annat sparka 18 000 anställda, främst inom den av Ballmer nyförvärvade mobilavdelningen och hans omhuldade Windowsdivision. 

Har ingen plats
– I en “mobilt först”, “molnet först”-värld är mjukvaruutveckling en nyckelkompetens, men framgång kräver även att vi börjar skapa intäkter från företag, hårdvara och annonsering. Att lyckas med den förändringen [...] kräver en djärvhet och en oräddhet [...] Du måste få det att hända, skriver Ballmer.
Även om han alltså anammar Nadellas mobil-och-moln-världsbild är det tydligt att det Mictrsoft som nuvarande vd:n utmejslar inte är ett bolag som Ballmer någonsin föreställt sig eller i vilket han har en plats. 

Fortsätter andas Microsoft
Enligt honom själv är det dock nya åtaganden, främst som nybliven ägare till basketlaget Los Angeles Clippers, som nu kommer att ta upp all hans tid. Dock blir Microsoft inte av med honom helt. Han är fortfarande företagets enskilde störste aktieinnehavare:
– Jag andas Microsoft – det har jag gjort i 34 år och det kommer jag alltid att göra. [---] Räkna med att jag kommer att fortsätta komma med idéer och input, skriver Ballmer.
– Jag ser fram emot att ha dig som aktieägarpartner, svarar Satya Nadella i ett betydligt kortare och återhållsammare svar.