Tekniska utmaningen blev för stor

Bekräftat: Apple lägger ned laddningsmattan Airpower

Apple AirPower

Efter över ett år av förseningar har Apple nu till slut meddelat att laddningsmattan Airpower inte kommer att bli verklighet.

Publicerad Uppdaterad

Det var redan i samband med Iphone X-lanseringen hösten 2017 som Apple presenterade Airpower, en på pappret mycket imponerande laddningsmatta som kunde användas för att ladda diverse Appleprodukter med stöd för trådlös laddning simultant. Man skulle dessutom kunna placera produkterna var som helst på plattan. En produktbild fanns redan framtagen där man visade hur en Iphone, en Apple Watch och ett par Airpods laddades. Sedan hörde vi inget mer om produkten på flera månader. Framåt våren 2018 började många ifrågasätta vad som egentligen hade hänt med produkten. Och när hösten sedan kom, och med den ett klassiska Iphone-lanseringsevent och ytterligare ett hårdvaru-event, utan att Airpower fortfarande dykt upp så började rykten cirkulera om att Apple hade stött på allt för tuffa tekniska utmaningar i arbetet med laddningsmattan. Enligt uppgifterna var det primärt problem med överhettning som ställde till det. Vissa uppgifter gjorde gällande att den redan då var nedlagd, något som stärktes i sin trovärdighet när Airpower senare försvann från Apples egen sajt helt och hållet. Så sent som nu i vår kom dock uppgifter om att den kanske ändå kunde vara på gång. De uppgifterna var felaktiga. 

Nådde inte önskad standard

Apple har nu nämligen offentliggjort att Airpower är inställd. Man går inte in på några närmare detaljer kring beslutet, utan skriver i ett uttalande till Wall Street Journal att produkten inte nått den höga standard som man man förväntar sig av sina produkter och att man därför beslutat lägga ned den. Apple ber även de kunder som sett fram emot lanseringen av Airpower om ursäkt i uttalandet, där man också bedyrar att man fortfarande tror att ”framtiden är trådlös” och försäkrar att man kommer att fortsätta satsa på trådlösa upplevelser, även detta utan att gå in på några närmare detaljer. Det är naturligtvis en stor prestigeförlust för Apple att tvingas lägga ned en produkt på det här sättet, och det är också någonting som företaget ytterst sällan gör. Apple satte förmodligen helt enkelt ribban alldeles för högt den här gången. Att en liknande produkt dyker upp i framtiden är dock förstås inte uteslutet. 

Källa