Smarta högtalarna på svenska i Sverige

Bekräftat: Google Home på svenska den 24 oktober

Nu bekräftar Google att man till slut lanserar sina smarta högtalare Google Home och Google Home Mini på den svenska marknaden.

Publicerad Uppdaterad

Att Google Home och Google Home Mini lanseras på den svenska marknaden innebär att man dels kommer kunna prata svenska med högtalarna, och anropa Google Assistent på svenska, men även att man kommer kunna köpa enheterna direkt utan att förlita sig på importerade enheter. Google lanserade tidigare i höst Google Assistent i mobilteleofner och kopplar nu steg för steg in fler enheter och nu är det alltså de smarta högtalarnas tur. Det här innebär att man kan prata med Google Assistant i mobilen och i den smarta högtalaren och den vägen styra alla de smarta prylar som har stöd för assistenten. 

Än så länge säljer inte Google enheterna i sin egen svenska webbutik där bland annat Chromecast och Google Wifi finns, men Elgiganten har börjat ta emot förbeställningar av de som vill köpa Google Home eller Google Home Mini. Produkterna kommer också senare idag att dyka upp i Googles egen webbutik. Prislappen på den större Google Home blir 1599 kronor medan den betydligt mindre Google Home Mini kostar 649 kronor.

Google Assistent kan kopplas samman med Chromecast för att göra det möjligt att röststyra din tv och till exempel säga att den ska spela en viss serie från Netflix. Du kan även styra smarta ljuskällor som Philips Hue och stänga av och sätta på smarta strömbrytare vilket gör det möjligt att styra en hel rad andra saker i hemmet. Stöd finns även för att styra Ikeas Trådfri-produkter och Nests säkerhetskameror och dörrklockor. Inför släppet har man även sett till att det finns anpassade tjänster för den svenska marknaden och därför kan man till exempel få nyheter från Sveriges Radio. Givetvis kan du även lyssna på musik i Googles egen musiktjänst Youtube Music eller för den delen i Spotify.

När Google nu släpper sina egna smarta högtalare med svenskt språkstöd kan vi också räkna med att en hel rad olika tillverkare lanserar även sina smarta högtalare med Assistant-stöd på den svenska marknaden. Bland andra LG och Sony har smarta högtalare med stöd för Google Assistant.