Fyra kameror - dubbelt även fram

Bekräftat: Huawei Mate 10 Lite kommer till Sverige

Telefonen Huawei Mate 10 Lite med fyra kameror kommer till Sverige kan Mobil nu bekräfta.

Publicerad Uppdaterad

Utöver flaggskeppet Mate 10 Pro kommer även systermodellen, den billigare Mate 10 Lite släppas på den svenska marknaden. Det bekräftar Peter Lundkvist på Huawei i Sverige när Mobil frågar honom.

När denna artikel först publicerades fanns inga officiella uppgifter om säljstart och pris utöver att svenska webbutiken Inet redan hade telefonen i sin butik med pris och angiven säljstart den 7 november. Senare under onsdagskvällen skickade dock HUawei ut ett pressmeddelande där priset 3990 kronor angavs och en säljstart i Sverige i början av november.

Minst en svensk återförsäljare har redan lagt upp Mate 10 Lite i sin webbutik.
Minst en svensk återförsäljare har redan lagt upp Mate 10 Lite i sin webbutik.

Stor skärm, fyra kameror

Släktskapet mellan Mate 10 Pro och den här billigare modellen Mate 10 Lite märks på flera sätt, men det tydligaste är den stora skärmen, här på 5,9 tum och det faktum att den går nästan ända ut i kanten på framsidan av telefonen.

Mest utmärkande med Mate 10 Lite är dock att den har fyra kameror, två fram och två bak, men utan Leicas varumärke som vi ju hittar på den dyrare Mate 10 Pro. Mate 10 Lite blir även utan AI-processorn som vi hittar i Pro-modellen. Istället är det alltså de fyra kamerorna som är telefonens främsta särskiljande egenskap. De dubbla kamerorna gör att du kan ta bilder med så kallad bokeh-effekt, alltså så att porträtt blir skarpa men får en effektfull oskarp bakgrund så att motivet lyfts fram tydligare i din bild. Särskilt för selfies är ju det en logisk utveckling. Förutom att välja komposition i fotoögonblicket kan du även ställa fokus i efterhand och ändra när bilden redan är tagen. 

Ingen AI-processor här

Istället för Huaweis topp-processor får vi i Huawei Mate 10 Lite åttakärniga systemchippet Kirin 659, 4 GB internminne och 64 GB lagringskapacitet. Liksom i Huaweis andra telefoner finns här det egna gränssnittet EMUI, men det handlar inte om den senaste versionen, utan vi får nöja oss med EMUI 5.1 och Android 7.0. Fingeravtrycksläsaren sitter strax under kameralinserna på baksidan och faktum är att Huawei Mate 10 Lite till måtten är lite större än Mate 10 Pro även om skärmen är på 5,9 tum och Mate 10 pro har en skärm på 6 tum. För att ytterligare jämföra de båda modellerna kan vi nämna att skärmformatet är 18:9 på båda, det handlar alltså om skärmar som är dubbelt så höga som de är breda. Skärmarna har full-HD-upplösning, men i Mate 10 Lite är skärmen av LCD-typ medan Mate 10 Pro har en Amoled-skärm.

Huawei Mate 10 Lite kommer i färgerna guld, svart och blå.

Källa