Suddar ut gränserna mellan Oppo- och Oneplus-varumärkena

Bekräftat: Vikbara Oneplus Open är en Oppo-telefon

Oneplus Open släpps både under det namnet och som en Oppo-telefon.

I flera månader har Oneplus har Oneplus byggt upp förväntan inför lanseringen av bolagets första vikbara telefon. Detta samtidigt som systerbolaget Oppo redan lanserat en rad vikbara telefoner. Nu visar det sig att Oneplus Open är en telefon som även Oppo släpper under eget namn.

Oppo och Oneplus har samma ägare och en allt mer gemensam organisation. I Sverige säöjer inte Oppo sina enheter, men i flera andra europeiska länder. Under MWC-mässan i Barcelona kunde vi bekanta oss med Oppos vikbara telefoner och bolaget hör till de mer erfarna inom vikbara telefoner. Oneplus å andra sidan har inte släppt någon vikbar telefon, utan den telefon de nu gjort gemensamt med Oppo är deras första vikbara enhet.

Tätt samarbete

Att bolagen samarbetar tätt är ingen nyhet, utvecklingsavdelningarna är sammanslagna och på område efter område samordnar man sina resurser, vilket till exempel märkt på mjukvaran, Oneplus Oxygen OS. Nu bekräftar Oneplus att den telefon de ska lansera är en telefon som även Oppo släpper. 

Försenat projekt

Redan i augusti 2022 visade Pete Lau, chef för både Oppo och Oneplus upp ett gångjärn till en vikbar telefon. Det gångjärn som sitter i Oneplus och Oppos gemensamma vikbara ska enligt Oneplus själva ha 31 stycken färre delar än gångjärnet i Oppo Find N2, vilket alltså ska göra det mer kompakt och effektivt. Tidigare i år lovade Oneplus att bolagets första vikbara skulle släppas under tredje kvartalet 2023. Den tidsplanen har försenats, men nu är lanseringen inte långt bort. 

Den vikbara telefonen får Oneplus skjutknapp för tyst läge.

I arbetet säger Oneplus som nu alltså bekräftar att enheten är ett samarbete med Oppo att man ändå fått in flera Oneplus-unika egenskaper. Oxygen OS nämns liksom att enheten kommer ha en knapp med skjutreglage för tyst läge, något som länge varit ett signum för Oneplus i många men inte alla telefoner.

Oneplus har inte gått ut med ett officiellt lanseringsdatum eller några ytterligare detaljer.