Efter miljardförlusterna

Bekräftat: ZTE överens med USA – kan snart handla komponenter igen

Handelsförbudet som USA för en tid sedan införde mot den kinesiska telekomjätten ZTE kommer att lyftas. Det står klart efter parterna nu kommit överens. I uppgörelsen ingår bland annat att ZTE ska lämna en deposition på motsvarande 3,5 miljarder kronor.

Publicerad Uppdaterad

ZTE kan inom kort börja köpa komponenter från amerikanska leverantörer igen. Detta efter att man nu kommit överens med det amerikanska handelsdepartementet. För den som mot all förmodan inte kände till det, så valde USA att införa ett totalt handelsförbud mot ZTE för en tid sedan. Den ursprungliga anledningen var att ZTE tidigare sålt produkter till Iran med amerikanska chipp i och därmed bröt mot ett handelsembargo. ZTE fick sedermera böta för tilltaget, men lovade i samma veva också att byta ut sin styrelse. Det gjorde ZTE emellertid inte, och därför stoppades amerikanska företag från att handla med ZTE. Från början skulle handelsstoppet ha varat i sju års tid, men man har  nu alltså – efter många turer fram och tillbaka – kommit överens om att lyfta det. 

Får lämna miljarddepostion

Dels har ZTE nu bytt ut ledningen och tillsatt en ny vd i form av den tidigare Tysklandschefen Xu Ziyang. Dels lovar ZTE att lägga en deposition på motsvarande 3,5 miljarder kronor. När det väl är gjort kommer handelsstoppet att upphöra. ZTE har dock redan gjort stora ekonomiska förluster och dessutom lär man sannolikt ha haft stora problem med att jobba vidare med ett flertal av sina produkter. Det har förekommit uppgifter om att bolaget förlorat runt motsvarande 26 miljarder kronor på hela händelsen. ZTE-aktien formligen rusade på Hongkong-börsen efter beskedet, som offentliggjordes via en tweet från den amerikanska handelskammaren. 

Källa