Ladda i ett helt rum

Belkin arbetar på trådlös laddning för hela rum – kan släppas redan 2022

Snart behöver du bara gå in i ett rum för att batterier ska börja ladda.

Publicerad Uppdaterad

Att ladda trådlöst brukar innebära att lägga det som ska laddas på en QI-laddare eller använda Magsafe annan närgången lösning om det handlar om en mobiltelefon, eller en liknande lösning för eltandborstar och sådana mindre enheter. Nu rapporterar Belkin att de arbetar tillsammans med det israeliska företaget Wi-Charge för att ta fram en teknik som gör att det kommer att räka att gå in i exempelvis ett rum för att en mobil, surfplatta eller liknande ska börja ladda.

Istället för att täcka hela rummet med elektrisk spänning handlar det istället om att kunna rikta spänning på för tillfället en watt i form av en IR-stråle från noder direkt till enheten som ska laddas. Det gör det inte bara säkrare för omgivningen utan även mer energisnålt, eftersom man inte skickar ut mer spänning av vad som behövs. 

Eftersom det handlar om en effekt på från 70 milliwatt upp till en watt gör det inte tekniken speciell aktuell (ännu) för mobiltelefoner, men enligt Belkin ska lösningen fungera utmärkt på mindre elektronik som vanligtvis drivs med vanliga batterier. Det kan bland annat handla om många smarta hem-produkter som smarta lås, rullgardiner, eltandborstar, fjärrkontroller et cetera.

Belkin och WI-Charge räknar med att kunna ha två produkter som använder tekniken ute på marknaden under 2022.